Odling

Dahlia – den trendiga tantblomman

Om jag skulle göra ett stapeldiagram över vilken sommarblomma som oftast syns i mitt instagramflöde, så skulle dahlia utan tvekan vara på plats nummer 1! Den har gått från gammaldags tantblomma till trendig modeblomma som syns hos alla stora influencers. Den finns i alla möjliga former och färger. Från tallriksstora fluffbollar till enkla, små blommor. Från bleka nude och rosa toner till stark orange och lila. Dahlian som snittblomma tål inte transport och förvaring särskilt bra. Därför säljs den inte som snittblomma året om, utan den har fått behålla sin ställning som närodlad sensommarblomma. Det gillar jag. Dessutom är det lätt att odla egna dahlior.

Jag har inte särskilt många minnen av dahlia. Jag minns att jag i 14-års åldern körde förbi en liten röd stuga med en stor dahlia-rabatt på gården. De sträckte sig höga och hade stora, färggranna blombollar i toppen. Sen minns jag att de odlades i växthuset där jag sommarjobbade i mina sena tonår, men jag minns dem som små, tråkiga plantor i grälla toner av rött, gult och lila.

Min första dahlia-förälskelse var en planta som jag köpte hos Gretel. Hon är en blomtant som har ett sånt där härligt gammalt växthus med de finaste, mest välmående sommarblommor du kan tänka dig. Där det doftar jord och grönska och dit folk vallfärdar för de vet att plantorna är odlade med kärlek. Att ha en sån odling är en dröm som alltid komma att leva kvar i mig. Hur som helst, den där första dahlian hade blekt rosa-lila blommor mot vit botten och med ett mörkt bladverk. Jag hoppades kunna övervintra den, men den hann inte utveckla någon knöl.

Det var först för två år sen som jag för första gången odlade dahlior själv, och nu är jag fast. De är relativt lättodlade, ger massor med blommor, och mängden pollinerande insekter som surrar runt blommorna är oslagbar. Tänk bara på att de är frostkänsliga och hungriga – plantera ut dem då risken för frost är förbi och ge dem gödsel under hela säsongen.

 

Min första dahlia, sommaren 2014. Det var också första året som jag odlade sommarblommor i större skala.

 

Odla dahlia

Dahlian trivs i vanlig trädgårdsjord på en solig plats. Gödsla jorden före plantering och fortsätt med gödselbevattning hela sommaren så att plantan har kraft att utvecklas och blomma. Höga sorter kan man behöva stöda med pinnar. Dahlia räknas som en ettårig sommarblomma eftersom den inte klarar att övervintra i norden. Vill man spara sina dahlior måste man alltså gräva upp rotknölarna och övervintra dem frostfritt.

Dahlior kan odlas från knöl eller frö. Båda sätten ger stora skyar av blommor ungefär samtidigt. Skillnaden är att knölarna ger en identisk kopia av föräldern medan man aldrig kan vara riktigt säker på hur en fröplanta blir. Vill du alltså ha en Café au Lait, Arabian Night, Cornel Bronze eller annan trendig sort så är det knölar som gäller. Överlag odlas storblommiga sorter från knöl. Vill du däremot ha stora mängder dahlia och sorter som insekterna gillar så ska du välja fröodling.

 

En sensommarbukett med Wizard of Oz i förgrunden och Maya i bakgrunden. Mellan den sommarastern Kingsize Apricot.

 

Förodling av knölar

Dahliaknölar finns att köpa i trädgårdshandeln och via nätet från och med vårvintern. Det tar ungefär tre månader för dahlian att börja blomma, så vill du hinna njuta av blomningen länge är det en bra idé att förodla knölarna. Men börja inte för tidigt heller – plantorna ränner lätt iväg och de tar dessutom mycket plats. April är en bra tid här i Österbotten.

Då du köper ska du söka efter knölar som känns fasta och som gärna visar ”ögon”, d.v.s. små prickar vid rothalsen där skotten kommer att växa ut. Knölarna kan dock se torra och tråkiga ut, men så länge de inte är mögliga eller känns svampiga så finns det troligen liv i dem. Knölarna planteras inomhus i april. Rumstemperatur går bra, men ställ gärna svalare (15-17 grader) då skotten kommer upp.

  1. Fyll en stor kruka med planteringsjord.
  2. Plantera knölen så att den täcks med 3-5 cm jord.
  3. Vattna så att jorden är nätt och jämnt fuktig – absolut inte blöt. Om jorden är för blöt kan knölen ruttna.
  4. Då skotten skjuter upp ur jorden ska krukan ställas ljust, t.ex. i ett fönster, och gärna svalt, ca 15 grader. Vattna.
  5. Då risken för nattfrost är förbi (i början på juni) planteras dahlian ut i gödslad jord, eller odlas vidare i en stor kruka. Var extra noga med jämn bevattning och gödsel om du odlar i kruka.

 

Direktplantering av knölar

Dahliaknölarna kan planteras ut direkt i rabatten då frostrisken är förbi. Följ råden 2-3 ovan.

 

För stora s.k. dinnerplate dahlior är det odling från knöl som gäller. Fleurel (vit), Café au Lait (nude), Shiloh Noelle (lila), Tyrell (större aprikos) och Maya (mindre aprikos).

 

Frösådd av dahlia

Det finns många fina fröblandningar av dahlia. De fyllda Pompon-varianterna är extra fina i vasen, medan insekterna älskar de enkla, öppna sorterna, där de lätt kommer åt frömjölet. Fröna sås i slutet av mars till mitten av april. Lagom temperatur för fröna är 18 grader eller rumstemperatur. Då plantorna spirar ställs de gärna svalare, 15-17 grader.

Så gärna i pluggbrätten med lite större celler, eller direkt i 7-8 cm krukor. De gror och växer snabbt, så var beredd på att skola om dem minst en gång. Å andra sidan har jag inte gjort det, och det har blivit fina plantor ändå. Plantorna planteras ut då risken för nattfrost är över.

 

Dahlior odlade från frö ger en stor variation av färger och former. Dessa kommer från frömixarna Showcase (enkla) och Pompon (fyllda). Blommorna med öppen disk producerar mycket pollen och lockar på så sätt många insekter, speciellt humlor och blomflugor.

Övervintring av dahlia

Dahlian klarar inte av att övervintra i vårt klimat. Vill du spara den till följande säsong är det dags att rädda knölen efter att den första frostnatten gjort att plantan vissnat ner. Skär av stammen en handsbredd ovanför jordytan och gräv försiktigt upp knölen, gärna med en grep. Vicka och lirka försiktigt och använd stammen som handtag. Skaka av det mesta av jorden och låt knölen torka ett par dagar i ett frostfritt utrymme. Förvara den svalt och luftigt i sågspån eller torr torv tills det är dags att ta fram den igen följande vår. Kolla gärna efter mögelangrepp då och då under vintern.

Frösådda dahlior kan ha hunnit utveckla en knöl, och då går det bra att övervintra dem också. Gräv upp dina favoriter och kolla alltså!

Vill du läsa mer om dahlior och hur de ska skötas så kan jag rekommendera Svenska Dahliasällskapets webbsida. Där finns allt du behöver veta!

 

Shiloh Noelle och Tyrell bland jätteverbenan.

 

Var köper jag dahlior?

Frön till dahlia finns t.ex. hos Exotic Garden, Fröbanken och Impecta.

Om du bor i Österbotten rekommenderar jag Garden Floras fina och högkvalitativa utbud av dahliaknölar. Fam Flower Farm i Holland är ett litet familjeföretag med prisvärda knölar. Mustilan Puutarha har också ett litet med fint sortiment.

 

Lycka till med odlandet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *