Trädgård

Fem tips från trädgården 2020

Sommaren övergick till höst och vintern knackar på. I vår trädgård var det en lugn sommar. Inga nya projekt påbörjades. Och det var väl just det som behövdes. Pandemin gjorde sitt för att dämpa energin, men så har vår familj också hållit på med flytt och renovering i några år nu. 

Men att projekten stod stilla betyder inte att trädgårdssommaren var händelselös. Jag satte mycket energi på entrérabatten: rensade, möblerade om, planterade nytt. Jag täckte en blivande rabatt med plast för att hålla undan ogräset tills jag börjar plantera. Och så blev det en liten äng, en hel del snittblommor och ett litet jordgubbsland.

 

Sommarens 5 bästa i min trädgård

Varelser och stilleben

Blommor, grönska och sten i olika former må vara trädgårdens främsta byggstenar, men små överraskningar i form av varelser och stilleben ger den liv. Jag pratar trädgårdstomtar och ljuslyktor. Fågelbad och insektshotell. I min trädgård har jag inga tomtar, men diverse djur har flyttat in. Räven och igelkottarna har jag gjort själv på keramikkurs.

 

 

För mig har prydnadsföremål alltid varit det sista piffet. Tyvärr tar det mig ett tag att komma fram till den punkten. Att något är så färdigt att det kan slut-piffas alltså. Så nuförtiden tänker jag att stilleben eller blickfång på bara en ynka kvadratmeter räcker. Att det är rojsigt runt om spelar kanske inte så stor roll. Det kan ju faktiskt beskäras bort från Instagram-bilderna.

Mitt tips är att satsa på saker som kan stå ute året om. Många billigare material vittrar sönder av fukt och kyla medan stengods och metall klarar sig i åratal.

 

 

Annueller i perennrabatter

Drömmen är ju att få en full och frodig perennrabatt i ett nafs. Och visst går det, med stora plantor och tät plantering. Men vi är många som bygger på rabatten lite vartefter, delar plantor, köper någon och får en annan. Då är det perfekt att driva upp lite snabbväxande sommarblommor från frö på våren. De kan planteras in i mellanrummen mellan perennerna eller användas som kantväxt.

 

 

Jag har använt buskkrasse ’Ladybird Rose’ som kantväxt vid växthusets stenläggning. Vid en båge av armeringsjärn har jag planerat blomsterböna, i väntan på att kaprifolen ska ta sig. Ringblommor, jätte-eterneller och lejongap är andra som fått fylla ut rabatter.

Tänk på att använda relativt låga och upprättväxande sorter som inte konkurrerar med perennerna som ska växa till sig. Bra blommor är låga sorter av rosenskära, zinnia och aster. Tänk på att vallmo, ringblomma och blåklint är snabba att fröa av sig och leva vidare i rabatten.

Mina jättelika solrosor var inte optimala kompisar för dagliljorna och pionen som hamnade i deras skugga, men ack så vackra de var!

 

 

Blomsteräng

Varje trädgård bör ha en äng. Inte bara med tanke på pollinerarna, utan också helt enkelt för ögonfröjden. Man kan göra en äng enligt alla konstens regler, men en latmansvariant ger snabbt resultat.

 

 

Jag hade egentligen tänkt plantera snittblommor i den ca 6 m2 stora bädden. Den blev grundad med matjord och gödslad med hästgödsel (riktiga ängar ska vara näringsfattiga). På våren satte jag ut plantor av kornvallmo och lejongap som jag förodlat samt sådde en mix av pionvallmo, blåklint och blomsterlin. Jag höll efter med ogräset i juni och juli.

I praktiken tog vallmon över nästan helt, men det är okej. Jag kommer att rensa bort det mesta av deras frökapslar, och så får jag helt enkelt se vad som dyker upp i ängen nästa år.

 

 

Växthuset – en plats att vara, odla och jobba

Att växthuset skulle bli en favoritplats visste jag innan vi byggde det, men jag är glad att vi satsade på en storlek, 21 m2, som tillåter flera funktioner. Vi har plats för fasta bäddar, plasttråg och krukor för odling, en soffa för chill och läsning och ett bord för fika och arbete. En yogamatta på golvet förvandlar växthuset till min egen grönskande yogastudio. Med ballonger och discokula blev det ett vindskyddat disco på sonens utekalas i oktober. Allt från första fikat i mars till kransverkstaden nu i oktober-november, och förstås ett utrymme att övervintra perenner i kruka. Växthus är fantastiskt!

 

 

 

Frossa i blomsterlökar

Våren känns avlägsen nu i höstrusket, både den som var och den som kommer. Men tänk detta: att stå där i vårens värmande solstrålar och se de första krokusarna i knopp. Då vill jag plocka buketter direkt! Då är det fantastiskt att ha så mycket narcisser, tulpaner och andra lökar att man kan plocka in buketter och det ändå finns blommor kvar i rabatten. Blanda med vårens första spirande gröna kvistar.

 

 

Blomsterlökar kan med fördel att planteras i en odlingslåda bara för att skördas till snitt. Och i krukor förstås! Grunda med trädgårdsjord och benmjöl och plantera tätt, som ägg i ett äggfack. Placera krukorna i kallväxthuset eller ett kallt förråd. Jag har mina tulpankrukor i växthuset hela vintern, men om det blir riktigt kallt i flera dagar kan det vara bäst att lyfta dem till ett varmare ställe. De blommar flera veckor tidigare än kompisarna på friland.

Ännu i november-december kan man plantera tulpanlökar, problemet kan vara att få tag i dem.

 

 

Det var en dos sommar i höstmörkret. Jag har ganska mycket trädgårdsfix kvar innan jag är redo för vintern. Men sen börjar den härliga tiden som är gjord för planering och drömmar för nästa sommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *