Trädgård

Junitankar från trädgården

Den går så väldigt snabbt försommaren. Den tvekar och dröjer, men då den väl kommer igång så går det undan. Grönskan exploderar och den ena blomman efter den andra slår ut och blommar över. Det är nog därför som jag har en viss hatkärlek till maj och juni. Jag tycker ju om då saker och ting får ta sin tid. Lite som Skalman – att skynda är inte min grej.

Jag älskar att se naturen vakna upp till liv, älskar ljuset och det lagom varma vädret. Barfotafötter, vattenskvalp, glass och jordgubbstårtor. Älskar att göra i ordning trädgården, att så frön och plantor. Att bygga en bra grund för den stora finalen i augusti och september. Men att hitta tiden för allt det här är en utmaning.

Så jag försöker hitta balans med att göra det som jag och familjen har lust att göra. Och då blir det halvfärdiga projekt både här och där i trädgården. Jag försöker att inte ta stress över det, men kanske bli bättre på att fokusera på att göra klart istället för att börja på med nytt. Tror kanske vi är många som sitter i samma båt där. Sist och slutligen handlar det ju om att se vad som på riktigt är viktigt.

Nog om det, här blir det en liten runda i trädgården!

(Jag hoppar över att göra-listan för juni, tills vidare i alla fall, p.g.a. ovanstående. Egentligen är det bara att fortsätta med maj-listan * blink blink *)

 

 

Det jag har hållit på med mest de senaste veckorna är att plantera och möblera om växter. Jordgubbar i en odlingslåda, perenner i entrérabatten och sommarblommor överallt där jag kan. Jag har beundrat min tulpan- och narcissodling. Helt underbart med vårlökar – jag tycker alla ska satsa på att plantera massor i höst! Eftersom de gillar väldränerad jord går det utmärkt att plantera dem i en odlingslåda.

Den söta narcissen på bilden heter ’Geranium’. Tulpanerna är ståtliga orangea ’Dordogne’ och rosa-vita ’Greenland’.

 

 

 

Odlingslådorna har jag inte hunnit med än. Kylan i maj och torkan som kom efter gjorde att jag inte kände mig särskilt motiverad att så grönsaker. Pak Choin som jag planterade ut tidigt har gått i blom för länge sen, antagligen p.g.a. torkan. Men grönkålen, som jag också sådde tidigt och planterade ut i april, ser riktigt fin ut trots invasionen av jordlopporna på pak choi-plantorna precis bredvid. Jag borde verkligen täcka in dem mot ohyra innan lyckan vänder.

I växthuset är tomater, gurkor, aubergine, paprika och chili på gång. Både gurkor och aubergine har spinn, tror jag, men jag hoppas på att de tar sig ändå. Jag har köpt vajrar för att kunna hänga upp skuggande gardiner, för det blir verkligen varmt inne i växthuset om dagarna trots att jag vädrar.

Nytt för i år är tomatillo som har riktigt snygga plantor med gula blommor. Jag har aldrig ens sett en tomatillo på riktigt förr så det ska bli intressant att följa dem.

 

 

Bergenia är en sån där växt som jag aldrig gillat. Så tråkig, har jag tänkt, med sina stora platta blad. Då vi flyttade hit för två år sen hade jag planer på att gräva upp varenda planta. Men vet ni, den är så himla fin då den blommar och en jättebra marktäckare (det är väl därför den blev så populär där på 70-80-talen). Jag kommer att använda den som marktäckare mellan buskar i ett område där vi har massor med rotogräs. Markduk och bergenia tillsammans kan förhoppningsvis trötta ut ogräsen på sikt.

Bergeniablomman blir riktigt fin i buketter och huvudkransar också.

 

 

Höstsilveraxet ’Brunette’ hör till mina favoritperenner. På bilden nedan är det den med de flikiga bladen bredvid allium-bollarna. Med sin mörka färg och skira form är den snygg mot typ allt. Om hösten är snäll hinner den få sirliga spiror med vita blommor.

Nu börjar också den där härliga tiden då jag kan gå ut på trädgårdsrunda och plocka stora blombuketter. Perenner, ettåringar och ogräs i en salig blandning – det blir bra det. I dagens bukett blev det tulpanerna ’North Pole’ (den fransiga), ’Mount Tacoma’ (den fluffiga) och ’City of Vancouver’ samt allium, bergenia, akleja, hundkäx, skräppa och lomme.

 

 

Det där att gå ut barfota på morgonen och plocka några smultron. Sätta mig i morgonsolen och ta in lugnet i trädgården runt omkring. Blommorna, bladen, fåglarna och fjärilarna. Skörden av det jag odlat. Det är nog det som är målbilden här i försommarbrådskan. Men jag ska ju inte skynda, utan njuta av nuet.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *