Odling

Snittblomsträdgården – fem lättodlade blommor

En liten snittblomsträdgård går att anlägga i grönsakslandet, i en pallkrage eller i några krukor på balkongen eller terrassen. Den ger blomning från slutet av juni tills frosten kommer och ger fler blommor ju mer du plockar. Gör buketter eller bara njut av dem där de växer. Även trädgårdens viktiga pollinerare har glädje av blommorna.

I min eget blomfrölager har jag just nu ca 90 sorter från 32 olika släkten. Många är nya för i år och det ska bli intressant att se hur odlingen går och hur de funkar som snittblommor. Jag har också fått möjligheten att odla på ett helt nytt ställe tillsammans med en vän, så det är förväntansfulla tider. Jag skriver mer om det en annan gång. Jag vågar i alla fall lova att det blir fantastiska sensommarbuketter i år!

Här har jag valt ut fem säkra kort som är lätta att odla och ger lång blomning.

Temperaturerna är riktvärden för förodling. Vid direktsådd kan man förstås inte kontrollera temperaturen, men det är alltid bra att i början ha fiberduk på och att, om möjligt, inte vattna med iskallt vatten.

 

Ringblomma
Ringblommor finns, förutom i orange, också i flera brons- och cream-skiftande färger.

 

1. Ringblomma – Calendula officinalis

Ringblomma är en mycket lättodlad växt som håller bra som snittblomma och dessutom är ätbar. Kronbladen kan läggas som dekoration på sallader eller bakelser och ringblomsolja är som känt välgörande för huden. Kronbladen kan också torkas och ge pigg färg till hemgjorda teblandningar. Ringblomman är i grunden orange, men de senaste åren har det kommit många nya sorter med skiftande nyanser, från bronsrött till blekt aprikos.

 • Såtid: förodla i april – början av maj, direktså då jorden värmts upp i maj – juni.
 • Metod: Så 1 cm djupt. Groningstid 8-14 dagar. Uppdrivningstemperatur vid förodling 12-14 grader.
 • Tid från sådd till blomning drygt 2 månader.
 • Skötsel: Trivs i de flesta jordar, bara de är väldränerade. Ta bort överblommade blommor för att få längre blomning. Självsår sig gärna om frökapslar lämnas kvar. Ta alltså gärna vara på frön till nästa år.

 

Blåklint
Blåklint är ätlig och passar bra att dekorera bakverk med, både som färsk och torkad.

 

Blåklint

Blåklinten var tidigare ett vanligt åkerogräs, men till följd av besprutningen får vi idag nöja oss med de vi odlar i trädgårdarna och på ängar. Men som det ogräs den en gång var så trivs den bra i de flesta jordar. Blåklint är omtyckt i sommarbuketter, inte minst för att den är en av väldigt f är ätlig och är fin som dekoration på sommarens bakverk. Den kan också torkas och blandas med i teblandningar.

 • Såtid: direktså då jorden reder sig från början av maj.
 • Metod: Så 1 cm djupt. Groningstid 8-14 dagar. Uppdrivningstemperatur vid förodling 12-14 grader.
 • Tid från sådd till blomning drygt 2 månader.
 • Skötsel: Trivs i de flesta jordar, bara de är väldränerade. Ta bort överblommade blommor för att få längre blomning. Självsår sig gärna om frökapslar lämnas kvar. Ta alltså gärna vara på frön till nästa år.

 

Luktärt
Luktärter i solnedgången en varm sommarkväll är något att längta till.

 

Luktärt

Luktärten hör verkligen sommaren till. Den ska växa vid ett stöd som den kan slingra sig upp längs och sprida sin väldoft som luktar sött av sommar. Plantera gärna vid en sittplats för att få njuta maximalt av den. Den vill ha näringsrik jord och får inte torka ut, men den ger lön för mödan i form av blommor som bara blir fler ju mer du plockar. De moderna sorterna ger blommor med långa stjälkar, perfekta för buketter, men plocka också hela rankor för vilda, levande buketter. Till motsats från våra grönsaksärter är luktärterna inte ätbara.

 • Såtid: förodla i mars-april. Kan också direktsås så fort jorden reder sig.
 • Metod: Blötlägg fröna i ljummet vatten 6-8 timmar före sådd. Så 2 cm djupt. Groningstemperatur 16-20 grader och groningstid 10-15 dagar. Uppdrivningstemperatur vid förodling 8-10 grader.
 • Tid från sådd till blomning ca 2,5 månad.
 • Skötsel: Toppa plantan, d.v.s. klipp eller knip bort toppen då plantan har 3-4 bladpar för att få en mer förgrenad planta. Låt inte blommorna gå i frö (bilda baljor) för då avtar blomningen.

 

Zinnia
Zinnia finns i många klara färger, både fyllda och enkla.

 

Zinnia

Zinnia är en av de bästa växterna om man vill locka bin, humlor och fjärilar till trädgården. Den är riktigt hållbar som snittblomma. Att den sällan hittas i blomsterbutiker beror på att transporten blir en utmaning då den inte tycker om att förvaras kallt. Zinnian är mycket frostkänslig och utplanteras efter järnnätterna i början på juni. Det är också en av de blommor som frosten tar först, men före det har den hunnit ge massor med vackra blommor i massor av nyanser från vitt och rosa till lime, orange och rött.

 • Såtid: förodla i april-början av maj, direktså då jorden värmts upp i maj – juni.
 • Metod: Så  grunt med ett tunt jord/vermikulitlager på (behöver ljus för att gro). Groningstemperatur 18 grader och groningstid 7-10 dagar. Uppdrivningstemperatur 14 – 16 grader.
 • Tid från sådd till blomning ca 3 månader.
 • Skötsel: Toppa plantan, d.v.s. klipp eller knip bort toppen då plantan har 3-4 bladpar för att få en mer förgrenad planta. Plocka bort överblommat för att få längre blomning.

 

Rosenskära
Rosenskärans dill-lika bladverk i kombination med de enkla men stora blommorna är magiska.

 

Rosenskära

Rosenskäran är en av mina största favoriter. Den är enkel i formen med ett skirt bladverk, men håller överraskande bra i vas. Vanligast är de vita och rosa varianterna, men den finns också en mjukt gul sort. Rosenskäran blommar bäst i sandblandad, lite mager jord. I allt för fet, alltså välgödslad, jord bildar den mest bladmassa på bekostnad av blommorna.

 • Såtid: förodla i april-början av maj, direktså då jorden värmts upp i maj – juni.
 • Metod: Så 0,5 cm djupt. Groningstemperatur 15 grader och groningstid 8-14 dagar. Uppdrivningstemperatur 15 – 18 grader.
 • Tid från sådd till blomning drygt 2 månader.
 • Skötsel: Toppa plantan, d.v.s. klipp eller knip bort toppen då plantan har 3-4 bladpar för att få en mer förgrenad planta. Plocka bort överblommat för att få längre blomning.

 

Andra blommor som passar bra i vas

Listan på blommor som passar bra att odla för snitt är egentligen hur lång som helst, speciellt om man tar med både ett- och tvååriga blommor samt perenner. Sådana som är lätta att odla från frö är, förutom dem jag redan räknat upp, t.ex. vallmo, sommarslöja, blomstermorot, slöjsilja, solros, sommarmalva, jätteeternell och lejongap. Läs gärna mitt inlägg om att odla snittblommor i sommar om du vill läsa mer om hur man odlar sommarblommor för snitt.

 

Bonustips! Odlingsanvisningarna är delvis hämtade från Lindbloms.se, som jag ofta använder som referens då jag undrar över hur någon växt ska odlas. Även runabergsfroer.se har bra odlingsanvisningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *