
Att göra i trädgården: Maj
Här i Österbotten kommer våren igång på allvar i maj. Vi får uppleva då grönskan sakta med säkert tar över vår värld – eller som då det kommer ett kraftigt vårregn och grönskan fullkomligt exploderar efteråt! Det är nu vi får lägga grunden för trädgårdssäsongen så vi får skörda den välförtjänta belöningen längre fram. Här kommer en lista på vad du kan göra i trädgården i maj.
Maj är månaden då trädgården verkligen spirar upp och de varmare kvällarna gör att det är svårt att slita sig från gårdssyslorna och gå in. Jag stannar upp ibland för att lyssna på fåglarnas frenetiska kvitter och undrar vad de egentligen håller på med. Varje dag är en upptäcktfärd för att se om någon mer lökväxt eller primula börjat blomma. Om daggkåporna har vuxit till sig sen igår och om aklejorna månne börjar få knoppar.
Vi är väl många trädgårdsmänniskor som önskar sig minst en vecka semester i maj för att hinna med allt som ska göras. För det är ju verkligen nu som själva grunden för sommarens frodiga grönska och blomsterprakt ska läggas. Men ingen panik, man hinner det man hinner och det blir sommar ändå.
Här fortsätter serien med trädgårdssysslor under året som jag påbörjade förra månaden. Ta en titt på min artikel Att göra i trädgården: April om du inte läst den. Det mesta på den listan kan göras också i maj. De här listorna gör jag som hjälp för minnet för mig själv, men jag tror att många av er läsare också har nytta av dem. Listan kan förstås göras hur lång som helst, men jag väljer att inte gå in så mycket på detaljer. Det kommer nya år då vi kan fördjupa oss mer i olika saker.

Trädgårdssysslor i maj
Beskär buskar och träd
Så länge bladen inte har spruckit ut går det att beskära buskar och träd (utom körsbär, plommon och björk). Ta bort kvistar som växer inåt eller skaver mot en annan samt skadade och torkade kvistar. Av bärbuskar klipper man bort 3-5 av de äldsta kvistarna nere vid marken. Om du inte hunnit med beskärningen kan du istället göra det i JAS – juli, augusti eller september.
Dela perenner
Våren är rätt tid att dela höstblommande perenner. Gräv upp plantan och dela jordklumpen med rötterna i flera delar. T.ex. höstphlox, funkia och daglilja är lätta att dela på det här sättet. Genom att dela växter förlänger man deras liv och får på köpet fler plantor att sprida ut i rabatterna. Men kolla före! T.ex. pioner tycker inte om att delas hur som helst.
Plantera
Maj är en bra tid för nya planteringar eftersom jorden ännu är fuktig och plantorna hinner etablera sig före sommarvärmen kommer. Tänk på att ta reda på hur växten vill ha det före du planterar. En växt som växer på rätt plats trivs och är lättskött.
Har du inte plats för fler växter? Anlägg nya rabatter! Ett bra tips är att göra en lista på vilka växter du vill ha. Ta reda på vad de vill ha för växtplats och anlägg rabatten enligt det: soligt eller skuggigt, fuktigt eller torrt, surt eller kalkrikt. Är de nöjda med vad de får eller krävs det mycket jordförbättring?
Gödsla då det börjat växa
Perenner kan vårgödslas genom att strö ut ett ca 3 cm tjockt lager med kompostmylla. Den frigör näringen långsamt och förbättrar mullhalten i jorden. Mylla ner kompostmyllan några centimeter i jorden.
För att vårlökar ska bli långlivade vill även de ha gödsel. Gödsla med ben- eller blodmjöl som är långtidsverkande då bladen börjar sticka upp.
Bärbuskar och fruktträd gödslas också för bättre skörd och tillväxt, men här ska man vara försiktig med att ge för mycket kväve som mest gynnar bladtillväxten. Tillsätt lite kompostmylla för mullhalten, men viktigast är att ge dem benmjöl, vedaska eller speciellt framtagen gödsel som innehåller kalium och fosfor. Andra buskar och träd mår bra av stallgödsel, kompost och eventuellt benmjöl.

Grönsakslandet
Då jorden reder sig, alltså då den går att gräva i utan att vara allt för kladdig, är det dags att jordförbättra. Tillsätt stallgödsel och/eller kompost och vänd ner. Toppa eventuellt med organisk pelleterad gödsel, typ hönsgödsel. Täck gärna marken med något organiskt material, t.ex. gräsklipp eller halm. Mängder är svårt att säga, men det är helt enkelt bra att ge jorden ett rejält morgonmål. Enligt den fenomenala boken Gödsel av Råman m.fl. är det lagom med tre kilo brunnen stallgödsel, 2 kilo kompost och eventuellt lite stenmjöl eller benmjöl per kvadratmeter odlingsyta.
Rensa ogräs så fort det dyker upp och gör ditt bästa för att få upp rotogräs som kvickrot och brännässla med rötterna för att spara arbete längre fram.
Börja med att så köldtåliga frön som morot, persilja, palsternacka, dill, rädisa, sallat, spenat. I slutet av maj är det dags för ärter, bönor och sättlök. Täck sådderna med fiberduk. Passa också på att dela gräslök för fler plantor.
Glöm inte blommorna! Strö ut frö av lättodlade blommor i grönsakslandet, såsom blåklint, ringblomma och sommarslöja. Så mycket, så har du att plocka in i vas senare.
I början av maj är det dags att förodla squash och pumpor, medan det lönar sig att vänta till mitten på maj med frilandsgurkor och störbönor. Dessa planteras ut på friland då frostrisken är över i början-mitten på juni. Kål och sallad kan försås kontinuerligt för senare utplantering på friland.
Avhärda
Det som förodlats inomhus ska avhärdas innan det planteras ut på friland. Det innebär att man sakta vänjer de ömtåliga plantorna med vind, sol och temperaturskillnader. Börja med några timmar i skuggan, gärna övertäckt med en fiberduk, för att sedan förlänga utevistelsen stegvis. Har man ett växthus eller odlingstunnel så är det ett bra ställe att mellanlanda plantorna.

Växthuset
Då nattemperaturen i växthuset hålls en bra bit på plus (+ 10 grader) kan man plantera ut tomat och gurka. Tomaterna kan förlåta en lite kallare natt så länge temperturen hålls på plus medan gurka, chili och paprika är mycket köldkänsliga. En kupévärmare fungerar som extravärme och fiberduk över plantorna skyddar bra. Plantera tomaterna så djupt det går, de får nya rötter på den del av stammen som hamnar under jord. Gurkor däremot ska planteras så att jorden är på samma nivå som i krukan.
Det blir väldigt varmt i växthuset då solen skiner, så kom ihåg att vädra! Tomaternas fotosyntes avtar då teperaturen går över ca 26 grader, d.v.s. plantan och frukterna utvecklas inte vid högre temperaturer. I allmänhet vill växter inte ha varmare än 30 grader.
Ha gärna hinkar och kannor med vatten i växthuset som får värmas upp under dagen. De avger sedan värme under natten så att temperaturen i luften hålls jämnare. Plantorna mår också bra av att vattnas med ”rumstempererat” vatten.

Vårplanteringar
Nu vill åtminstone jag tjuvstarta blomstertiden med en massa härliga planteringar ute. Violer och penséer samt tulpaner, pärlhyacinter och andra lökblommor klarar bra av några köldgrader, speciellt om de fått bli härdade genom att stå utomhus. Andra blommor att plantera tidigt är förgätmigej, ranunkel, primula, bellis, julros och lackviol, men då får man hålla koll så temperaturen hålls på plussidan. De här är också svårare att hitta i handeln än de klassiska violerna.
Har du köpt narcisser, pärlhyacinter eller hyacinter till påsk? Plantera ut lökarna i rabatten så kommer de med stor sannolikhet upp nästa vår.
Det var allt för denna gång. Ut och njut av våren! Och kom ihåg att njuta av naturen utanför trädgården också. Vi ska i alla fall åka på utflykt idag för att spana in vitsipporna på Storholmen.


One Comment
Pingback: