Trädgård

Att göra i trädgården: April

Vad ska göras i trädgården i april? Trädgårdssäsongen står i startgroparna. Det är en underbar känsla att stå med solen i ansiktet, greppa grepen och sticka ner den i lucker jord. Att se vårlökarna pressa sig upp ur jorden och nässelfjärilar som yrvakna fladdrar omkring. Våren är en tid för växtkraft och ljus. Trädgårdsarbetet lockar. Men var ska man börja? Här kommer en lista på vad du kan göra i trädgården i april.

Efter den nästan obefintliga vinter vi haft sveper våren in extra tidigt med sina pigga krokusar, svällande knoppar och fladdrande fjärilar. Hos oss i södra Österbotten har jordytan varit upptinad i någon vecka redan och jag har påbörjat mitt krig mot ogräset. Ännu är nätterna kalla och vindarna isande, men i växthuset spirar vintersådder och krukodlade tulpaner.

Jag är visserligen trädgårdsmästare till utbildningen, men med inriktning på blomsterbinderi och trädgårdshandel. Den kunskap jag har om trädgårdsskötsel har jag läst mig till på egen hand, snappat upp från kunniga proffs och trädgårdsentusiaster och förstås lärt mig genom försök och misstag i egen trädgård. Och så hjälper det förstås att ha en biologiexamen i bakfickan.

Men jag känner mig inte som en expert, långt ifrån. Trädgårdsskötsel är ett så stort område och ibland känns det som att det finns lika många svar på en fråga som det finns trädgårdsmästare. Men det viktiga är ändå att ta reda på fakta, fundera och testa vad som funkar för en själv och ens egen trädgård. Helt enkelt följa med årstiderna, gå runt i trädgården och se på växternas mående och ta reda på mer vartefter behovet uppstår. Med tiden får man en kunskapsbank som är anpassad till just ens egen lilla (eller stora) gröna plätt på jorden.

 

 

Den här minneslistan är tänkt att vara ett stöd för mig själv under mitt trädgårdsår, och jag hoppas att just du också har glädje av den. Min tanke är att fylla på och komplettera vartefter det uppstår nya frågor, och en del av punkterna får kanske i framtiden bli egna, fördjupande inlägg. Eftersom Spirande främst är en plats för den kreativa delen av trädgårdslivet har jag inte tänkt fördjupa mig allt för mycket i anläggningen och skötseln av trädgården. Det finns andra som skriver och berättar om det. Men eftersom det är en så central del av livet i en trädgård, så vill jag ändå ta upp det.

Så vi sätter igång! Här är saker att göra i trädgården i april:

 

Trädgårdssysslor i april

Vårstäda rabatterna

 • Då perennerna börjar kika upp ur jorden är det dags att klippa ner torkade växtdelar. Klipp dem i 10 cm långa bitar och sprid ut dem i rabatten. På det sättet återgår biomassan till jorden och på sikt ger det bättre jordstruktur.
 • Tidig vår är en bra tid för ogräsrensning. Den fuktiga jorden är behaglig att gräva i och det är lätt att se t.ex. maskros och klöver som sticker upp ur jorden. Med en grep är det lättast att få upp djupa rötter.
 • Mylla ner organiskt material i jorden. Lägg på ett 2-5 cm tjockt lager med t.ex. kompostmylla och krafsa ner det lite.
 • Kalka gärna. Vår österbottniska jord är sur och kalken höjer pH-värdet. Ett pH på 6-7 gör att växterna lättare tar till sig näringen i marken.
 • Räfsa med måtta. Låt gärna löv och annat organiskt material ligga kvar i rabatterna och under buskar för det blir med tiden till fin jord. Om lövtäcket är väldigt tjockt bland perennerna kan man räfsa bort det och kompostera löven på en annan plats.

 

 

Pyssla om gräsmattan

 • Kalka gräsmattan tidigt på våren på snön eller före regn, med 2-3 års mellanrum. Har du inte gjort det än så gör det inget, men kalka gärna före regn så att kalken snabbare far ner i marken.
 • Då gräsmattan torkat upp och börjat visa lite grönska kan man räfsa bort kvistar och annat skräp, men var lätt på handen så att årets nya tillväxt inte störs. Gödsla om det behövs. Det finns speciellt gräsmattegödsel. Nyare gräsklippare, speciellt robotar, ”mulchar”, alltså finfördelar, ofta gräsklippet så att näringen snabbt går tillbaka till gräsmattan och då behövs inte lika mycket gödsel.
 • Om gräsmattan fått fläckar av isbränna så ska det döda gräset räfsas bort och jorden luckras lite. Vid behov sätter man ett lager ny jord och sår nya frön.

 

Beskär buskar och träd

 • Beskäring av träd och buskar görs innan knopparna spricker. Äppel- och päronträd passar bra att beskära i april. Däremot ska körsbär och plommon inte beskäras på våren, eftersom de ”blöder”, d.v.s. saven rinner. Målet med beskäring är att få en luftig krona. Man tar bort kvistar som växer inåt eller skaver mot en annan samt skadade och torkade kvistar. Alla träd kan också beskäras på sensommaren.
 • Bärbuskar – klipp bort 3-5 av de äldsta kvistarna nere vid marken. Klipp också bort kvistar som ligger vid marken eller är skadade. Hallon – klipp bort stjälkar som burit bär. Lämna alltså bara fjolårsskotten. Glesa ur dem så att de växer med 10-15 cm mellanrum.
 • Avlägsna täckskydden från vintergröna buskar då tjälen tinat i jordens översta lager. Vattna gärna med ljummet vatten om marken verkar torr.

 

Starta växthussäsongen

 • Städa växthuset och tvätta glaset för att bli av med sporer av mögel och eventuella växtsjukdomar. Och för att göra fint förstås.
 • Så köldtåliga och snabbväxande ätbara växter: dill, persilja, sallad, rädisa. Du kan också plantera ut rester från köket: krukor med sallad och dill kan börja växa igen. Lök och vitlök som börjat få skott kan man plantera för att äta blasten.

 

 

Förodla för tidigare skörd

 • Förodla potatis inomhus för att få tidigare skörd. Lägg potatisen på en bädd av jord, i en kruka eller en låda, så att jorden täcker halva potatisen. Ställ ljust och gärna svalt (10-15 grader), men rumstemperatur fungerar också. Potatisen utvecklar rötter och groddarna börjar utvecklas. Detta gör man 5-7 veckor före planerad utplantering, vilken sker då jordtemperaturen är minst åtta grader. Slutet av maj – början av juni brukar vara bra tid att sätta potatis i landet.
 • Plantera sommarblommande lökar och knölar: dahlia, ranunkel, anemon, gladiol, freesia, om du har ett lagom varmt (ca 15 grader) och ljust utrymme.
 • Förodla sommarblommor inne. De sommarblommor jag har på min så-lista i april är lejongap, sommaraster, praktvädd och zinnia. I slutet av månaden även rosenskära och sommarphlox. Dahlia, luktärt och slöjsilja går också bra att så ännu.
 • Av grönsakerna är det dags för gurkor , zucchini och pumpor i slutet på månaden. Har du inte sått tomat ännu så hinner du det också. Kål, sallat, bönor och ärter kan man också förodla inomhus.

 

Väck köksträdgården

 • Grundgödsla odlingsbäddarna då jorden reder sig, alltså då den går att gräva i utan att vara allt för kladdig. Mängden gödsel beror på jorden, vad som ska odlas och vilket gödsel som används. Enligt den fenomenala boken Gödsel av Råman m.fl. är det lagom med tre kilo brunnen stallgödsel, 2 kilo kompost och eventuellt lite stenmjöl eller benmjöl per kvadratmeter odlingsyta.
 • Du kan redan så köldtåliga fröer som sallat, spenat, morot och dill. Täck sådderna med fiberduk för att värma jorden och skydda plantorna då de kommer upp. Man kan också lägga ut fiberduk redan före sådderna för att tina och värma upp jorden.

 

Det var allt jag kommer på nu. Känns det som mycket? Det tycker jag också, men många punkter är snabbt fixade. Alla punkter kanske inte gäller just din trädgård. Dessutom kan det mesta skjutas upp till maj. Det viktigaste med trädgården är ändå att det ska kännas bra i kroppen och knoppen att få arbeta med och skapa det som senare på sommaren kommer att bli lönen för mödan: grönska, blommor och mat. Och glöm inte att njuta av nuet, att se trädgården vakna till liv. Kanske är närheten till naturen och trädgården extra viktig under det rådande undantagstillståndet som vi upplever. Som biologen och miljöaktivisten Rachel Carson har skrivit: ”There is something infinitely healing in the repeated refrains of nature – the assurance that dawn comes after night, and spring after winter.

 

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *