Odling

Odla snittblommor i sommar

Tänk dig att gå ut i trädgården en sommarmorgon. Daggvått gräs mot fötterna och solen som redan börjar värma. Du går till din egen lilla blomsterodling och klipper en stor näve med doftande blommor att sätta i vas. Pricken över i till den goda sommarmiddagen. Och lätt som en plätt.

Du behöver varken stor yta eller massor av tid för att odla sommarblommor till snitt. Många kan sås direkt där de ska växa: i en kruka, pallkrage, bland perennerna i rabatten eller mellan raderna i grönsakslandet. Vill man ha ett litet försprång kan flera också förodlas inomhus.

Ettåriga blommor, eller annueller, är gjorda för att utvecklas och blomma under en säsong. På bara några månader ska de gro, växa, blomma och bilda frö för att nästa sommar gå igenom hela livscykeln igen. Ju fler blommor desto större chans att överleva är deras strategi. Många av de blommor vi odlar som ettåriga kommer från varmare klimat där de är fleråriga, alltså perenner. Dessa behöver ofta längre tid på sig att utvecklas och måste förodlas inomhus tidigt på våren för att hinna blomma på sensommaren.

 

 

Läs på fröpåsen

Utbudet av blomfrön är stort, speciellt om man beställer på nätet. Köper man i butik eller beställer från nordiska fröfirmor kan man se på beskrivningen på påsen när fröna ska sås och när de förväntas blomma. Beställer man från utlandet måste man ta i beaktande att odlingsbeskrivningen troligen utgår från en längre säsong.

Odlingsbeskrivningen på fröpåsen informerar om var växten trivs bäst (jord och sol-läge) och hur tätt den ska odlas. Generellt, om man ska odla blommor för snitt, kan man placera plantorna lite närmare än rekommenderat. På så sätt sträcker plantorna på sig mer och bildar längre stjälkar. Kolla också på fröpåsen hur hög växten blir. För snitt bör den bli minst 50 cm hög.

 

 

Förodling av sommarblommor

Blommor med lång utvecklingstid bör förodlas inomhus, de tidigaste redan i januari-februari. Största delen av våra sommarblommor är ändå nöjda med att starta i mars-april.

Även blommor med kort utvecklingstid, som brukar direktsås, kan förodlas. Den största fördelen med det är tidigare blomning. En annan fördel med att starta plantorna inomhus är att de har en bättre chans i konkurrensen mot ogräs och eventuella sniglar då de väl planteras ut. Man kan också plantera ut dem med rätt avstånd från början, vilket kan vara svårt att få till med direktsådd.

Snittblommor att förodla: viol, pensé, sommarrudbeckia, borstnejlika, dahlia, luktärt, lejongap, sommaraster, praktvädd, zinnia, rosenskära, sommarmalva, slinger- och buskkrasse.

 

Direktsådd av sommarblommor

Med direktsådd menas menas att man sår frön direkt på friland. Fröna sås i ogräsfri jord i rabatt eller kruka i april-juni. Efter sådd och tills plantorna fått lite storlek är det viktigt att jorden hela tiden hålls fuktig. För att underlätta kan man täcka sådderna med fiberduk, som både gör att fukten hålls bättre och skyddar de små plantorna från eventuell frost. En del frön, t.ex. solrosfrön, är bra att täcka för att fåglar inte ska lockas att picka i sig dem.

Snittblommor att direktså: blåklint, ringblomma, vallmo, sommarslöja, jungfrun i det gröna, blomstermorot, slöjsilja, solros, rosenskära, sommarmalva, jätteeternell, luktärt, lejongap.

 

Jag hoppas du blev sugen på att prova på blomsterodling eller att prova någon ny sort! Det här är ju mitt hjärte-ämne och jag kommer att fortsätta ge mina bästa tips, från odling och skötsel till användning av blommorna.

Jag längtar efter den där varma sommarmorgonen då jag får skörda det jag sått. Men just idag ska jag gå ut i vårsolen och njuta av de vårlökar som sticker upp, trots snön som fallit de senaste dagarna.

6 Comments

 • Julia

  Så intressant att läsa och perfekt timing! Jag försöker som bäst förodla mina första sommarblommor, satte de första redan i slutet på mars och några till sorter i förra veckan. Har redan märkt några misstag jag gjort och hoppas de lite gängliga plantorna ska orka tills de kan planteras om… Fint i alla fall att en får nytt försök med direktsådd! Ser fram emot att läsa fler inlägg på temat för här finns så mycket att lära. ?

  • Nina

   Va roligt Julia! Lycka till med dina plantor. Det är sällan allt lyckas, speciellt i början. Men det är liksom en del av charmen med odling, man lär sig alltid nya saker och det kommer alltid möjlighet till nya försök.

 • Gabriella Levren

  Hej Nina, undrar om du vet vad den lilafärgade blomman heter som är på den sista bilden? Bilden är precis ovanför rubriken ” Förodling av sommarblommor” TACK på förhand!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *