Trädgård

Låt mig presentera vår trädgård

I maj 2018 flyttade vi till ett tegelhus från 1980-talet. Tomten är knappt 1000 m2, men eftersom huset står långt fram på tomten är bakgården relativt stor. Den gamla trädgården hade redan en lummig, grön stomme – en grön oas i ett tätt bostadsområde. 

Tills sommaren 2019 då vi började förverkliga vår egen trädgårdsvision. Blåtryhäckarna mot grannarna fick stå kvar, men en syrenhäck som delade av trädgården mot uthuset sågades ner för att förnyas. Tre stora körsbärsträd fick ge plats för växthuset (de var ändå gamla och det krävdes stege för att plocka körsbären). Buskarna framför huset togs bort för att göra plats för en entrérabatt. Vi tog också bort en bollpil, vilket jag lite ångrar, och så klippte jag ”i misstag” ner ett helt kornellbuskage då jag skulle glesa ur det lite (alla kvistar stödde visst upp varandra, så då några togs bort tappade hela buskaget formen).

Jag hade tre önskemål då vi skulle bygga vår nya trädgård: ett rejält växthus, en rund gräsmatta med planteringar runtom och en stor köks- och snittblomsträdgård. Därtill skulle vår son få en lekplats. Vi ville inte ha något flerårsprojekt, utan anlitade hjälp för att snabbt få till den nya stommen i trädgården.

 

 

Växthuset från Willab Garden är byggt på en mur av lekablock. Golvet är täckt med betongplattor, som fortsätter utanför till sittplats och en gång ut till gräsmattan. Växthuset har plats för både odling och umgänge, och det är också en plats för mig att arbeta med blommor, kransar och plantering. Storleken är 21 m2, och även om det kändes stort i byggskedet är jag glad att vi satsade stort.

 

 

Gräsmattan är vår gröna juvel och den plats som binder ihop trädgårdens alla rum. En plats för lek och spring och för att breda ut en filt och bara vara. Och så ger gräsklippet värdefullt täckmaterial till mina odlingar. Med tiden ska gräsmattan omgärdas av buskar och perenner.

 

 

I köksträdgården har vi stora odlingslådor och gångar med flis. Där samsas grönsaker med snittblommor i de täckodlade bäddarna. Med den skyddande häcken mot norr och med uthusväggen som fångar solens strålar och ger värme långt in i sommarkvällarna är det ett härligt läge för odling.

 

 

Jag ser så mycket fram emot den här odlingssäsongen då vi får bygga vidare på förra sommarens verk. Jag är glad att vi anlitade hjälp för att snabbt få till trädgårdens nya stomme. Då så pass stora delar är färdiga kan vi i lugn och ro fortsätta fylla rabatterna runt omkring, förnya terrassen och bygga en pergola runt omkring gräsmattan. Ja, du hör att projekten inte kommer att ta slut i första taget.

Jag kommer att skriva mer om trädgårdens olika rum, så om du undrar över något specifikt kan du skriva en fråga i kommentarsfältet!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *