Odling

Förodla frön för tidigare start

Att förodla frön, eller förså, innebär att man sår dem inomhus eller i någon form av drivhus där plantan kan gro och börja växa i gynnsamma förhållanden. Vi gör det vanligen på vårvintern och våren för att komma igång tidigare med trädgårdssäsongen, få tidigare skörd och för att kunna odla växter som annars inte skulle hinna ge skörd under vår korta, nordiska sommar.

Här hos oss har det varit underbara vårdagar nu. Jorden i mina odlingsbäddar har torkat upp, den ”reder sig” som man brukar säga då den är hanterbar och går att gräva i utan att den kladdar fast i verktygen och händerna. Då går det faktiskt att börja på med de tidigaste sådderna. Men ännu har jag massor med sorter kvar att förodla inomhus.

De flesta sorter som kan direktsås ute kan också förodlas inomhus för att få tidigare blomning eller skörd. Dessutom är plantorna en bit på väg då de kommer ut och har ett försprång mot ogräs och skadedjur. Frostkänsliga växter måste också få en tidigare start för att hinna utvecklas under vår korta säsong.

 

 

Mina sådder

Av grönsakerna förodlar jag sådant som är frostkänsligt och har lång utvecklingstid. Jag har sått paprika och chili i februari och tomater i mars. Nya för i år är aubergine (februari) och tomatillo (mars), vars utveckling jag ser extra mycket fram emot att följa.

Nu i slutet av april eller början av maj är det dags för gurka, pumpa och squash. Det här är sorter som växer snabbt och kräver mycket utrymme, så det är ingen vits att börja för tidigt. Annat som kan förodlas nu är kål, sallad, örter, ärtor och bönor – egentligen de flesta frilandsgrönsaker som inte har långa rötter (som morötter).

Blommor jag kommer att så nu i helgen eller i början av maj är zinnia, rosenskära, sommarphlox, solros, ringblomma och buskkrasse. Andra sommarblommor som passar bra att så ännu är luktärt, lejongap, dahlia, slöjsilja, blomstermorot, sommaraster och praktvädd. Däremot sparar jag följande sorter till direktsådd: blåklint, jungfrun i det gröna, vallmo, sommarslöja. De här har kort utvecklingstid och är helt enkelt lättare att så direkt i landet.

 

Förodling av grönsaker och sommarblommor

Odlingsväxter med lång utvecklingstid bör förodlas inomhus, de tidigaste redan i januari-februari. Då krävs extrabelysning för att plantan ska utvecklas normalt. Största delen av de växter vi odlar är ändå nöjda med att starta i mars-april, till och med maj, och då räcker det med ett ljust fönster. Vid fönster är det ofta också svalare, vilket gynnar en bra tillväxt.

Förodla kan man göra i speciella pluggbrätten, i fruktaskar eller i vanliga krukor. Det viktiga är att det finns avrinningshål i botten. Välj ett så ljust fönster som möjligt för din inomhusodling. De flesta blommor klarar sig med ett ca fem cm tjockt jordlager i början. Så fröna i såjord och se till att hålla jämn fukt. Det är bra att ha plast över sådderna. Ett miniväxthus eller plastfolie med lufthål går bra. Fruktaskar har redan ett praktiskt lock att stänga.

I fröet finns all den näring som den lilla plantan behöver för att komma igång. Därför är såjorden näringsfattig. Den är också luftig för att rötterna ska ha kraft att växa och ha tillgång till syre – 70 % av växtens syreupptag görs i jorden. Det går också att använda planteringsjord: generellt är frön som kan direktsås och har kort utvecklingstid mindre känsliga och utvecklas bra i planteringsjord.

 

Jätteeternellen till vänster har så mycket rötter att det är bra läge för omskolning. Lejongapen till höger ryms i sin plugg ett tag till.

 

Vattenbad och omskolning

Jorden ska aldrig vara kompakt eller plaskblöt. En bra metod är att vattna sådderna i vattenbad. Bevattning uppifrån kan platta till jorden och göra den kompakt, och du riskerar att skölja bort frön eller små plantor. Om sådden istället ställs i ett vattenbad tar jorden upp det vatten den behöver. Ställ odlingstråget i en bunke med 2-3 cm vatten och låt stå i ca 30 minuter tills jordytan har blivit fuktig. Kom ihåg att ta bort sådderna ur vattenbadet och låt i alla fall inte stå mer än ett par timmar.

Vattna gärna med rumstempererat vatten. Då vattnet är samma temperatur som jorden blir det extra skönt för de små rötterna.

Då det börjar bli trångt eller då plantorna har 1-2 par karaktärsblad är det dags att antingen plantera ut plantorna eller skola om dem till större krukor. Allra senast om plantorna börjar se bleka ut är det dags. Då är det viktigt att behandla plantorna varsamt: trassla försiktigt loss rötterna och håll mycket försiktigt i stjälken, eller ännu hellre i bladen. Om stjälken blir tilltryckt finns det risk att vatten- och näringstillförseln från roten till bladen stryps.

Skola om till planteringsjord, som har mer näring och är lite tyngre än såjorden. Näringen i jorden räcker i åtminstone ett par veckor, så du behöver inte gödsla direkt. Nu går det också bra att vattna uppifrån, men vattna hellre i kanten av krukan än direkt mot stjälken. Välj en lagom stor kruka. Det betyder att rötterna ska ha plats att växa utåt, men plantan ska inte drunkna i krukan. Om plantan har såtts i en plugg eller en liten kruka kan det vara lagom att plantera den i en kruka med ca 4 cm större diameter. Är den nya krukan för stor kan jorden runtom bli för blöt och syrefattig för de fortfarande känsliga rötterna. Skola hellre om flera gånger.

Ett par veckor efter omskolningen, eller om de nedersta bladen börjar gulna, är det dags att ge näring i vattnet. Det finns många olika sorters tillskottsnäring. Det viktiga är att följa anvisningarna på förpackningen och hellre vattna ofta med en svag lösning än att blanda för starkt.

Då våren börjar övergå till sommar är det dags att plantera ut de fördrivna plantorna. Då är det viktigt att långsamt vänja dem med sol, vind och växlande temperatur. Men det tar vi en annan gång.

 

Såbrätte för förodling. Den här sorten är min favorit för plantor som växer snabbt eller som jag bara odlar några få stycken av. Växten är frösådd dahlia.

 

Förodling i plastask. Praktiskt och plats för många plantor. Växten är åkerriddarsporre.

 

Sammanfattning: mina fem bästa tips:

 1. Utvärdera dina förodlingsmöjligheter

Har du en ljus och gärna sval plats att ställa dina småplantor på? Hur många krukor har du plats för? Tänk på att omskolade plantor tar betydligt mycket mer plats än frön i en fruktask. Kanske har du ett uterum, växthus eller drivbänk där du kan hålla temperaturen på plus-sidan från slutet av april – början av maj? Ett hus fyllt med ivägrännande plantor har onekligen sin charm, men det kan lätt bli en stressfaktor, för att inte tala om att det kan leda till onödiga spänningar i hushållet…

2. Så inte för många frön.

Jag gör samma misstag varje år. Jag sår alldeles för många frön. ”För de är ju så små och tänk om inte alla gror.” Jag tänker att jag slänger bort överloppsplantorna sen – vilket jag aldrig klarar av att göra då jag ser de små liven.

Beräkna hur många plantor du vill ha och har plats för då de är fullvuxna (avståndsanvisningar står i fröets odlingsbeskrivning) och så enligt det. En liten säkerhetsmarginal kan vara på sin plats, men så inte 20 frön om du ska ha 5 plantor.

3. Vattna i vattenbad

Det har hänt många gånger då jag i brådskan vattnat mina småplantor med en lemonadflaska: jag försöker vattna försiktigt i kanten, men så sköljer jag ändå iväg några småttingar, eller stör deras rötter. Om de inte dör kan det i alla fall synas tydligt att utvecklingen hämmas – de växer inte lika bra som sina ostörda kompisar.

Jag har alltid en plastlåda i närheten som jag kan tappa vatten i och sänka ner mina sådder i. Jordens struktur påverkas inte och då jag lyfter tillbaka sådderna till sin egen plats lämnar de inte heller att stå i vattnet. En del sådder står färdigt i en låda eller på en bricka och då är det viktigt att hälla bort överloppsvatten efteråt.

4. Titta till plantorna dagligen

Då jag nyligen gav det här rådet till en person undrade han hur han skulle hinna och komma ihåg det. Jag svarade att man snabbt får en personlig relation till plantorna och man vill gå och se hur det går för dem. Det som är bra med det är att det blir en rutin och du ser genast om de behöver vatten, om färgen på bladen ändras, om de drabbas av skadedjur och så vidare. Såklart gör det inget om du missar någon dag, men ju bättre koll desto bättre lyckas du.

5. Ha tålamod – ingen lyckas med allt

Då det kommer till växter så finns det sällan ett enda svar på en fråga. Det kan kännas frustrerande att fråga någon om råd och få svävande utläggningar som svar. Men växter är levande varelser, en del av ett invecklat ekosystem, och det är nästan alltid många saker som spelar in. Du kan ha gjort allt rätt men det går fel ändå. Och med det sagt: det går oftast hur bra som helst!

Det viktiga är att börja med lättodlade växter. De växter jag tipsar om i mina odlingsinlägg passar alla för nybörjare. Iaktta dina plantor, följ deras utveckling och samla på dig kunskap och erfarenheter. Ta reda på mer om skötsel, gödsel och problem vartefter behov uppstår. För varje säsong som går blir du mer erfaren och kan prova på fler sorter och metoder. Förhoppningsvis blir du beroende. För odling är en givande hobby.

 

2 Comments

  • Fina Christina

    Okej, så du rekommenderar att förså rosenskära? Har en påse frön som jag gärna skulle testa så nämligen. 🙂 Har fått dem av en arbetskamrat så vet inte riktigt något annat än att det är rosenskära. 😀

    • Nina

      Du kan testa hälften-hälften så får du prova på! Jag försår alltid rosenskära, men tror att jag ska direktså lite i år också. (jag ber om ursäkt för sent svar, jag har fortfarande lite problem med kommentars-rutinen.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *