DIY

3 enkla tulpanarrangemang på 15 minuter

Vårvintern är tulpanernas tid och finländarna är ett tulpanälskande folk. De är billiga, de finns att köpa så gott som överallt och de pryder sin plats på bordet. Men ibland är det trevligt att göra något mer av tulpanknippet. Här kommer tre förslag på tulpanarrangemang som är enkla att göra själv. Och det tar inte mer än 15 minuter!

Tillsammans med bl.a. svenskarna hör finländarna till dem som köper mest tulpaner i hela världen. Det odlas över 300 olika sorters tulpaner i Finland. Min egen favorit är de fyllda sorterna som ibland nästan ser ut som pioner, men de kan vara svåra att hitta. Trots att man pratar om inhemska tulpaner kommer lökarna oftast från Holland. De kommer till Finland tidigt på hösten och odlas sedan i sandjord eller över vatten i växthus. Eftersom tulpaner trivs i låga temperaturer är det en relativt klimatsmart växt att odla. I Sverige har man till och med börjat klimatcertifiera svenskodlade tulpaner.

Tulpanproduktionen börjar i november-december, når sin topp i januari-februari och fortsätter ända till påsk. Då våren kommer i maj är tulpansäsongen slut. Då jag jobbat i blomaffär har jag många gånger grämt mig över just det här: då tulpanerna börjar titta upp i rabatterna utomhus har jag inga tulpaner att sälja, trots att det ofta finns kunder som frågar efter dem. Jag har i flera år drömt om att odla frilandstulpaner till försäljning och nu har jag äntligen en testodling på gång. Det handlar bara om 200-300 lökar, men håll utkik i mina kanaler om du är intresserad av att köpa en bukett sen i maj-juni! Närodlade frilandstulpaner är starka och hållbara. Snäppet tuffare än sin växthusodlade kompis.

Men över till tulpanarrangemangen!

 

Tulpaner på fat

Ett lågt arrangemang på fat passar bra på ett middagsbord, eller på soffbordet då man inte vill skymma sikten. Till det här arrangemanget kan du bra använda tulpaner som hunnit sträcka sig långa och börjat få bleka blad. Ha gärna med en ranka av en krukväxt om du har, t.ex. murgröna eller som här jasmin.

Du behöver: en låg skål (ca 30 cm), ca 7 tulpaner, en grön ranka, vatten, kniv.

Gör såhär:

 1. Använd tulpaner med böjda eller mjuka stjälkar. Om dina tulpaner är saftspända kan du låta dem ligga utan vatten en stund, men var då extra noga med att snitta om dem.
 2. Ta bort nästan alla blad. Då stjälkarna syns framhäver du skålens cirkelform.
 3. Fyll en skål med vatten och placera tulpanerna runt kanterna. Håll hela tiden samma riktning. Låt blomhuvudet vila på kanten tills vidare.
 4. Lägg till rankan i samma cirkelform. Du kan också lägga till kortare tulpaner, t.ex. sådana som brutits av.
 5. Då du är nöjd med formen och placeringen lyfter du in blomhuvudena i skålen.

 

 

Tulpankvast

För den här typen av bukett behöver du inte behärska spiraltekniken. Det passar extra bra med franska tulpaner med långa stjälkar, men fungerar lika bra med vanliga. Anpassa bara björkrisets längd till tulpanerna. Den här buketten blir snygg på ett sidobord där höjden kommer till sin rätta. Extra fint blir det om björkarna fått stå i vatten före så mössöron bildats.

Du behöver: ca 10 tulpaner, en famn björkris, snöre, ett fint band, sekatör.

Gör såhär:

 1. Klipp kvistar av björkriset ca 10 cm längre än tulpanerna. Snitta tulpanerna.
 2. Börja med att lägga några björkkvistar i din hand och fortsätt sedan att lägga till tulpaner och björkris, så att björkriset placeras både mellan och runtom tulpanerna. Då bildas ett bo runt tulpanerna så att de stöds upp även om de börjar sloka.
 3. Bind fast ”kvasten” med ett snöre och klipp av alla kvistar jämnt. Om du lyckats få bra balans i både buketten och snittytorna, kan du knyta ett snyggt band runt stjälkarna och ställa buketten på ett fat. Var noga med att fylla på vatten vartefter tulpanerna dricker. Om buketten inte vill stå rak lägger du bara ner den i en vas.

 

 

Tulpanarrangemang i småvaser

Om du liksom jag samlar på diverse flaskor och små vaser, vet du säkert att de passar perfekt för blomsterutställningar. Då varje blomma har en egen vas kommer dess egna skönhet och personlighet fram. Men här kan man ändå gärna tänka på masseffekt, med 3, 5, 7 eller fler vaser i en grupp. I det här arrangemanget har jag använt flaskor och vaser i olika höjd och ställt dem i storleksordning med de högsta flaskorna längst bak. Ska arrangemanget stå mitt på ett bord ställer man den högsta flaskan eller vasen i mitten och de lägre runtom. Det är också snyggt att ställa allt på en bricka som samlar ihop arrangemanget.

 

 

Du behöver: en bricka, små vaser och flaskor, lika många tulpaner, kniv.

Gör såhär:

 1. Fyll dina vaser och flaskor med vatten och arrangera dem på brickan
 2. Snitta tulpanerna i olika längder. Tänk att varje tulpan är huvudet längre än följande.
 3. Placera de längsta tulpanerna i de högsta vaserna o.s.v.
 4. Om du vill kan du fortsätta med att fylla på med annat material, som gräs och fröställningar. Se sista bilden.

 

 

Tulpansorten jag använt heter Endless Love, och råkar faktiskt vara odlad i Holland. Vilket känns dumt då jag skriver om hur bra det är med inhemska tulpaner. Jag lovar att jag alltid annars köper inhemska 😉 Hursomhelst, en av tulpanerna jag odlar själv heter Angelique och är lik just denna. Jag ser så mycket fram emot att se den växa och blomma i vår. Den kommer att bli fin med brudspirea och akleja.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *